Gå direkt till innehåll
Logistikbranschen utmanas av Maria Svantemark att ta ett gemensamt ansvar för en hållbar framtid

Blogginlägg -

Logistikbranschen utmanas av Maria Svantemark att ta ett gemensamt ansvar för en hållbar framtid

Vem är egentligen ansvarig för en hållbar framtid? Med den frågan inledde jag mitt seminarium på Logistiktrender 2018.

För att exemplifiera utgick jag från något jag kan väldigt väl - nämligen hotet om utfiskning av våra hav. Idag är 90% av världens fiskbestånd fullt utnyttjade eller överutnyttjade, ett problem som vi måste lösa. En del i lösningen är fiskodlingar på land. Men vad har landbaserade fiskodlingar med logistik att göra, och varför ska logistikbranschen behöva ta ansvar för ett framtida hållbart fiske?

Kopplingen är denna: för att kunna erbjuda konsumenter miljö- och klimatsmart fisk krävs inte bara hållbar produktion utan även innovativ logistik. En hållbar framtid når vi nämligen aldrig om vi arbetar i silos, utan det kräver branschöverskridande, långsiktiga samarbeten där varje branschs specifika kompetens nyttjas till max. Landbaserade fiskodlingar är bara ett exempel på den livsmedelsrevolution vi ser början på, där gamla sanningar måste ifrågasättas och där spelregler förändras. Kan vi kombinera denna livsmedelsrevolution med andra revolutioner vi så akut behöver i vårt samhälle för att röra oss i en bättre riktning? Att samordna olika branschers behov av hållbara lösningar gör att ett plus ett blir lika med tre. Kan vi till exempel titta på dagens logistikflöden för avgöra var framtida fiskodlingar ska anläggas för att optimera logistikflödena och samtidigt minska det totala klimatavtrycket från fiskprodukten?

I början av presentationen ställde jag två ytterligare frågor. Den första frågan, ”Hur många tycker att Findus är ansvarig för en hållbar framtid?”, genererade innan min presentation spridda handuppräckningar medan den andra, ”Hur många tycker att de själva är ansvariga för en hållbar framtid?”, ledde till desto fler händer i luften. Resultatet av denna mikrostudie säger något om att vi människor inser att vi själva har det största ansvaret, snarare än grannen bredvid.

När jag avslutade presentationen ställde jag samma två frågor igen. Det gör mig positiv att nästintill samtliga nu höll med mig om att både Findus och de själva var ansvariga för en hållbar framtid. Den når vi nämligen allra enklast om vi arbetar tillsammans.

Maria Svantemark
Nordic Sustainable Manager
Findus

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Findus reception

Findus reception

Presskontakt 010-6005200

Relaterat innehåll

Findus bjuder på hållbar Fish & Crisp på Smaka på Stockholm

Findus bjuder på hållbar Fish & Crisp på Smaka på Stockholm

Den 5 juni deltar Findus tillsammans med MSC (Marine Stewardship Council) på matfestivalen Smaka på Stockholm. Förutom att vara näringsrik, är panerad fisk enkelt att tillaga och går att variera i oändlighet. På Smaka på Stockholm hoppas vi kunna inspirera till nya användningsområden för vår hållbara panerade fisk.

Hipp hipp hurra för hållbara och svenskbakade Kardemummabullar!

Hipp hipp hurra för hållbara och svenskbakade Kardemummabullar!

Kardemummabullens dag den 15 maj må hamna i skuggan av Kanelbullens dag i oktober, men för oss bullfantaster är varje bullrelaterad dag värd att fira. Det har gått mer än 50 år sedan ugnarna i vårt bageri i småländska Loftahammar började gå varma. Vi är stolta över att alla våra bageriprodukter än idag är bakade i Sverige, och att flera har en ”Från Sverige”-märkning.

Kan vi verkligen äta hur mycket fisk som helst?

Kan vi verkligen äta hur mycket fisk som helst?

Generellt sett är vi svenskar duktiga på att äta hållbar sjömat. I Sverige äter vi näst mest MSC-märkt sjömat i världen (efter Tyskland) och Sverige ligger femma på listan över länder med flest ASC-certifierade produkter. Vi kan med andra ord vara stolta – även om vårt arbete absolut inte är klart.

Smarta val ska minska utsläppen från maten

Smarta val ska minska utsläppen från maten

​I dag skriver DN om WWF:s matkoncept One Planet Plate, som ska guida till måltider som orsakar så lite utsläpp att det är möjligt att nå Parisavtalets mål på max 1,5 gr global uppvärmnining. På Findus klimatberäknar vi sedan förra året alla våra recept för att kockar och konsumenter ska kunna göra smarta val när de ska laga mat. Alla våra recept med lågt klimatavtryck märks med vårt gröna löv.

Så arbetar vi för att minska klimatpåverkan från vår produktion

Så arbetar vi för att minska klimatpåverkan från vår produktion

​Sättet vi hanterar och producerar vår mat måste bli mer hållbart. Idag står världens livsmedelsproduktion för 25 procent av människans klimatpåverkan. I Affärsvärldens webbserie ”Hållbar livsmedelsproduktion” berättar vi om hur vi arbetar för att minska klimatpåverkan från maten du äter.

Därför är den storskaliga matproduktionen viktig när vi skapar hållbara livsmedelssystem

Därför är den storskaliga matproduktionen viktig när vi skapar hållbara livsmedelssystem

​När forskare, näringsliv och politiker möttes på EAT Stockholm Food Forum under förra veckan för att diskutera hållbara livsmedelsystem uteblev debatt kring att storskalig livsmedelsproduktion har en roll att spela. Det fanns en enighet kring att de utmaningar vi står inför är så stora att vi inte kan utelämna någon del av industrin.

Vi är övertygande om att jämställdhet gynnar vår affär

Vi är övertygande om att jämställdhet gynnar vår affär

Tidigare i veckan släppte Allbright sin årliga rapport där man tar tempen på svenska börsnoterade bolags jämställdhet. Inom Findus Sverige pågår sedan länge ett arbete med jämställdhet, vilket har gett goda resultat. Idag är har vi uppnått jämställdhet på alla nivåer inom företaget, något vi såklart är väldigt stolta över och som vi är övertygade om gynnar vår affär.

Välkommen till Findus - Djupfrysta grönsaker, fisk och måltider sedan 1941

Findus Sverige AB är marknadsledande inom frysta grönsaker, fisk och lagade rätter. Kvalitet och smak samt hälsa och hållbarhet är sedan starten på 1940-talet nyckelord för verksamheten. Vårt engagemang bygger på att vi vill hjälpa alla som lagar mat att göra livet bättre i flera avseenden. Oavsett om du lagar mat privat - till dig själv, till vänner eller familj - eller om du i din yrkesroll lagar mat - till skolbarn, restaurangbesökare eller äldre - vill Findus bidra med naturlig, näringsrik och hållbar mat, varje dag.

Findus Sverige, med huvudkontor i Malmö, ingår i Nomad Foods Europe (NFE), Västeuropas största livsmedelsbolag inom kategorin fryst mat. Koncernen omsätter 2,3 mrd kronor och sysselsätter 180 medarbetare i Sverige. Bolaget har 4 800 medarbetare i 17 länder samt 13 egna fabriker i Europa. Nomad Foods Europe marknadsför produkter under varumärkena Findus, Birds Eye, Iglo, la Cocinera, Lutosa, Goodfella’s och Aunt Bessie’s.

Findus Sverige AB

Nordenskiöldsgatan 8, hisshall B
211 19 Malmö
Sverige