Gå direkt till innehåll
Smarta val ska minska utsläppen från maten

Blogginlägg -

Smarta val ska minska utsläppen från maten

I dag skriver Dagens Nyheter om WWF:s matkoncept One Planet Plate, som ska guida till måltider som orsakar så lite utsläpp att det är möjligt att nå Parisavtalets mål på max 1,5 graders global uppvärmning, och därtill bevara den biologiska mångfalden. WWF menar att utsläppen från svenska hushålls matvanor måste minska med hela tre fjärdedelar om klimatmålen ska klaras. Inom konceptet har WWF tagit fram klimatanpassade veckomenyer riktade till restauranger, offentliga kök och måltidsleverantörer, samt en digital matkalkylator för att hjälpa privatpersoner.

Det glädjer mig att WWF tar fram enkla verktyg för att guida kockar, båda i storkök och hemmakök, till mer klimatsmarta val. Behovet av utbildning på området är stort, och ju fler aktörer som presenterar lättillgängliga lösningar desto bättre!

Även vi på Findus klimatberäknar sedan förra året alla våra recept för att kockar och konsumenter ska kunna göra smarta och aktiva val när de ska laga mat. Alla recept som uppfyller våra krav på lågt klimatavtryck (CO2e-utsläpp) märks med vårt gröna löv. Som livsmedelsföretag är vi väl medvetna om att framtagandet av vår mat har en påverkan på klimatet och att vi kan vara med och göra skillnad. Klimatberäkningen är ett av många sätt vi bidrar på. Du kan också bidra genom att välja en klimatsmart måltid ikväll.

Läs mer om hur vi klimatberäknar, och varför, på vår hemsida. Här hittar du även alla våra klimatberäknade recept.

Maria Svantemark
Nordic Sustainability Manager
Findus

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll

Välkommen till Findus - Djupfrysta grönsaker, fisk och måltider sedan 1941

Findus Sverige AB är marknadsledande inom frysta grönsaker, fisk och lagade rätter. Kvalitet och smak samt hälsa och hållbarhet är sedan starten på 1940-talet nyckelord för verksamheten. Vårt engagemang bygger på att vi vill hjälpa alla som lagar mat att göra livet bättre i flera avseenden. Oavsett om du lagar mat privat - till dig själv, till vänner eller familj - eller om du i din yrkesroll lagar mat - till skolbarn, restaurangbesökare eller äldre - vill Findus bidra med naturlig, näringsrik och hållbar mat, varje dag.

Findus Sverige, med huvudkontor i Malmö, ingår i Nomad Foods Europe (NFE), Västeuropas största livsmedelsbolag inom kategorin fryst mat. Koncernen omsätter 2,3 mrd kronor och sysselsätter 180 medarbetare i Sverige. Bolaget har 4 800 medarbetare i 17 länder samt 13 egna fabriker i Europa. Nomad Foods Europe marknadsför produkter under varumärkena Findus, Birds Eye, Iglo, la Cocinera, Lutosa, Goodfella’s och Aunt Bessie’s.

Findus Sverige AB
Nordenskiöldsgatan 8, hisshall B
211 19 Malmö
Sverige