Gå direkt till innehåll
Smarta val ska minska utsläppen från maten

Blogginlägg -

Smarta val ska minska utsläppen från maten

I dag skriver Dagens Nyheter om WWF:s matkoncept One Planet Plate, som ska guida till måltider som orsakar så lite utsläpp att det är möjligt att nå Parisavtalets mål på max 1,5 graders global uppvärmning, och därtill bevara den biologiska mångfalden. WWF menar att utsläppen från svenska hushålls matvanor måste minska med hela tre fjärdedelar om klimatmålen ska klaras. Inom konceptet har WWF tagit fram klimatanpassade veckomenyer riktade till restauranger, offentliga kök och måltidsleverantörer, samt en digital matkalkylator för att hjälpa privatpersoner.

Det glädjer mig att WWF tar fram enkla verktyg för att guida kockar, båda i storkök och hemmakök, till mer klimatsmarta val. Behovet av utbildning på området är stort, och ju fler aktörer som presenterar lättillgängliga lösningar desto bättre!

Även vi på Findus klimatberäknar sedan förra året alla våra recept för att kockar och konsumenter ska kunna göra smarta och aktiva val när de ska laga mat. Alla recept som uppfyller våra krav på lågt klimatavtryck (CO2e-utsläpp) märks med vårt gröna löv. Som livsmedelsföretag är vi väl medvetna om att framtagandet av vår mat har en påverkan på klimatet och att vi kan vara med och göra skillnad. Klimatberäkningen är ett av många sätt vi bidrar på. Du kan också bidra genom att välja en klimatsmart måltid ikväll.

Läs mer om hur vi klimatberäknar, och varför, på vår hemsida. Här hittar du även alla våra klimatberäknade recept.

Maria Svantemark
Nordic Sustainability Manager
Findus

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Findus reception

Findus reception

Presskontakt 010-6005200

Relaterat innehåll

Så arbetar vi för att minska klimatpåverkan från vår produktion

Så arbetar vi för att minska klimatpåverkan från vår produktion

​Sättet vi hanterar och producerar vår mat måste bli mer hållbart. Idag står världens livsmedelsproduktion för 25 procent av människans klimatpåverkan. I Affärsvärldens webbserie ”Hållbar livsmedelsproduktion” berättar vi om hur vi arbetar för att minska klimatpåverkan från maten du äter.

Eftersom vi på Findus också vill att det ska finnas fisk i haven i framtiden är vi med och stöttar MSC´s initiativ för att öka kunskapen om hållbart fiske.

Så arbetar vi för att även framtida generationer ska kunna äta fisk

Vi på Findus arbetar för friskare hav på flera vis, bland annat genom ett tätt samarbete med Marine Stewardship Council (MSC). I år är det 15 år sedan vi på Findus var först i Sverige med att lansera MSC-märkt fisk på den svenska marknaden. Sedan 2015 är hela vårt vildfångade fisksortiment, både riktat till konsument och till restauranger och storhushåll, MSC-märkt.

Din mat – vårt klimat! Svenskt Sigills klimatseminarium lett av Maria Wetterstrand.

Din mat – vårt klimat! Svenskt Sigills klimatseminarium lett av Maria Wetterstrand.

I samband med att Svenskt Sigill ska påbörja arbetet med att uppdatera regelverken för sin klimatmärkning bjöd de in till en eftermiddag om klimat och klimatpåverkan ledd av Maria Wetterstrand. Findus Nordic Sustainable Manager Maria Svantemark var inbjuden för att tala om Findus engagemang för klimatet på temat ”Klimat även på tallriken”.

Earth Hour uppmärksammar att vår planet är den enda vi har

Earth Hour uppmärksammar att vår planet är den enda vi har

Lördagen den 24 mars klockan 20.30 är det dags för Earth Hour - världens största miljömanifestation. Årets tema är One Planet Life – ett hållbart liv på vår enda planet. Genom temat vill man uppmärksamma att vi måste ändra vårt leverne och ta hänsyn till att vi faktiskt bara har en planet och inte 4,2 stycken, vilket är så många som skulle krävas om alla på jorden levde som vi gör i Sverige.

Kan vi verkligen äta hur mycket fisk som helst?

Kan vi verkligen äta hur mycket fisk som helst?

Generellt sett är vi svenskar duktiga på att äta hållbar sjömat. I Sverige äter vi näst mest MSC-märkt sjömat i världen (efter Tyskland) och Sverige ligger femma på listan över länder med flest ASC-certifierade produkter. Vi kan med andra ord vara stolta – även om vårt arbete absolut inte är klart.

Hipp hipp hurra för hållbara och svenskbakade Kardemummabullar!

Hipp hipp hurra för hållbara och svenskbakade Kardemummabullar!

Kardemummabullens dag den 15 maj må hamna i skuggan av Kanelbullens dag i oktober, men för oss bullfantaster är varje bullrelaterad dag värd att fira. Det har gått mer än 50 år sedan ugnarna i vårt bageri i småländska Loftahammar började gå varma. Vi är stolta över att alla våra bageriprodukter än idag är bakade i Sverige, och att flera har en ”Från Sverige”-märkning.

Välkommen till Findus - Djupfrysta grönsaker, fisk och måltider sedan 1941

Findus Sverige AB är marknadsledande inom frysta grönsaker, fisk och lagade rätter. Kvalitet och smak samt hälsa och hållbarhet är sedan starten på 1940-talet nyckelord för verksamheten. Vårt engagemang bygger på att vi vill hjälpa alla som lagar mat att göra livet bättre i flera avseenden. Oavsett om du lagar mat privat - till dig själv, till vänner eller familj - eller om du i din yrkesroll lagar mat - till skolbarn, restaurangbesökare eller äldre - vill Findus bidra med naturlig, näringsrik och hållbar mat, varje dag.

Findus Sverige, med huvudkontor i Malmö, ingår i Nomad Foods Europe (NFE), Västeuropas största livsmedelsbolag inom kategorin fryst mat. Koncernen omsätter 2,3 mrd kronor och sysselsätter 180 medarbetare i Sverige. Bolaget har 4 800 medarbetare i 17 länder samt 13 egna fabriker i Europa. Nomad Foods Europe marknadsför produkter under varumärkena Findus, Birds Eye, Iglo, la Cocinera, Lutosa, Goodfella’s och Aunt Bessie’s.

Findus Sverige AB

Nordenskiöldsgatan 8, hisshall B
211 19 Malmö
Sverige