Följ Findus Sverige AB

Växtbaserade livsmedel i fokus under årets Almedalen

Blogginlägg   •   Jun 24, 2019 11:44 CEST

När vi på Findus i år deltar på Almedalsveckan i Visby ligger stort fokus på växtbaserade livsmedel och hur olika aktörer, däribland vi livsmedelsföretag, kan göra det enklare för konsumenter och samhället i stort att ställa om till en grönare diet.

Bland annat kommer vi som en del av nätverket Växtbaserat Sverige att arrangera två seminarium. Det första, Maten och klimatet – de unga visar vägen men politiken blundar, handlar om hur livsmedelsbranschen, politik och akademi kan bidra för att ställa om livsmedelssystemen för att gynna växtbaserade livsmedel. Det andra seminariet, Växtbaserat som Sveriges tillväxtmotor – Nästa svenska exportsuccé?, fokuserar på hur Sverige skulle kunna ta tillvara på tillväxtpotentialen i det växtbaserade och på så sätt bidra till både ökad export samt mer attraktiva villkor för svenska bönder. Vad skulle krävas för att göra detta möjligt?

Vi deltar även som paneldeltagare på Naturskyddsföreningen och IKEAs seminarium Vegopepp: så minskar vi matens klimatpåverkan. Här kretsar diskussionen kring hur näringsliv och politiken kan bidra för att minska klimatpåverkan från maten.

Samma dag är vi dessutom med i panelen på Chalmers seminarium Se bortom filén!, där vi tillsammans med framstående forskare ska diskutera hur vi kan ta tillvara på den näring som aldrig når tallriken utan istället, i bästa fall, blir djurfoder. Vad är vi egentligen beredda att äta i framtiden?

Sist men inte minst deltar vi på Svenska retursystems seminarium Hur kan vi ha ett överflöd av livsmedel samtidigt som människor knappt har mat på bordet? där vi kommer diskutera matfattigdom i Sverige och hur vi i livsmedelsbranschen kan ta ett större ansvar för matsvinnet och samtidigt hjälpa utsatta människor.

Mina förhoppningar inför veckan är att delta i intressanta diskussioner och debatter som resulterar i faktisk förändring, och att jag får möjlighet att etablera nya kontakter som leder till progressiva samarbeten för en hållbar framtid.

Här hittar ni representanter från Findus Sverige under Almedalsveckan:

Ses vi där?

Maria Svantemark
Nordic Sustainability Manager
Findus Sverige