Gå direkt till innehåll
Växtbaserade livsmedel i fokus under årets Almedalen

Blogginlägg -

Växtbaserade livsmedel i fokus under årets Almedalen

När vi på Findus i år deltar på Almedalsveckan i Visby ligger stort fokus på växtbaserade livsmedel och hur olika aktörer, däribland vi livsmedelsföretag, kan göra det enklare för konsumenter och samhället i stort att ställa om till en grönare diet.

Bland annat kommer vi som en del av nätverket Växtbaserat Sverige att arrangera två seminarium. Det första, Maten och klimatet – de unga visar vägen men politiken blundar, handlar om hur livsmedelsbranschen, politik och akademi kan bidra för att ställa om livsmedelssystemen för att gynna växtbaserade livsmedel. Det andra seminariet, Växtbaserat som Sveriges tillväxtmotor – Nästa svenska exportsuccé?, fokuserar på hur Sverige skulle kunna ta tillvara på tillväxtpotentialen i det växtbaserade och på så sätt bidra till både ökad export samt mer attraktiva villkor för svenska bönder. Vad skulle krävas för att göra detta möjligt?

Vi deltar även som paneldeltagare på Naturskyddsföreningen och IKEAs seminarium Vegopepp: så minskar vi matens klimatpåverkan. Här kretsar diskussionen kring hur näringsliv och politiken kan bidra för att minska klimatpåverkan från maten.

Samma dag är vi dessutom med i panelen på Chalmers seminarium Se bortom filén!, där vi tillsammans med framstående forskare ska diskutera hur vi kan ta tillvara på den näring som aldrig når tallriken utan istället, i bästa fall, blir djurfoder. Vad är vi egentligen beredda att äta i framtiden?

Sist men inte minst deltar vi på Svenska retursystems seminarium Hur kan vi ha ett överflöd av livsmedel samtidigt som människor knappt har mat på bordet? där vi kommer diskutera matfattigdom i Sverige och hur vi i livsmedelsbranschen kan ta ett större ansvar för matsvinnet och samtidigt hjälpa utsatta människor.

Mina förhoppningar inför veckan är att delta i intressanta diskussioner och debatter som resulterar i faktisk förändring, och att jag får möjlighet att etablera nya kontakter som leder till progressiva samarbeten för en hållbar framtid.

Här hittar ni representanter från Findus Sverige under Almedalsveckan:

Ses vi där?

Maria Svantemark
Nordic Sustainability Manager
Findus Sverige

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Findus reception

Findus reception

Presskontakt 010-6005200

Relaterat innehåll

Så möter vi konsumenters efterfrågan på alternativ till köttet

Så möter vi konsumenters efterfrågan på alternativ till köttet

I veckan presenterade Jordbruksverket färska siffror som visar att svenska folkets konsumtion av kött under 2018 var den lägsta på 10 år. Det är andra året i rad som den totala köttkonsumtionen minskar. Vi på Findus välkomnar utvecklingen och jobbar just nu för fullt för att möta konsumenternas efterfrågan på alternativ till köttet.

Hur ska vi som livsmedelsföretag kunna ställa om till en mer hållbar livsmedelsproduktion?

Hur ska vi som livsmedelsföretag kunna ställa om till en mer hållbar livsmedelsproduktion?

I en serie blogginlägg djupdyker jag i EAT Lancet-kommissionens rapport där man presenterat riktlinjer för hur vi ska kunna förse en befolkning på 10 miljarder människor med mat år 2050, utan att tumma på vare sig vår egen eller vår planets hälsa. I det här inlägget vänder jag blicken inåt, för att diskutera hur vi som livsmedelsföretag ska kunna ställa om till en mer hållbar livsmedelsproduktion.

Enligt EAT Lancet-rapporten behöver den global konsumtionen av frukt, grönsaker, nötter och baljväxter dubblas, och konsumtion av livsmedel som rött kött och socker behöver minskas med mer än 50%.

Hur ska vi få världens medborgare att radikalt ändra hur de äter?

Nyligen lanserades EAT Lancet-kommissionens rapport med riktlinjer för hur vi ska kunna förse en befolkning på 10 miljarder människor med mat år 2050, utan att tumma på vare sig vår egen eller vår planets hälsa. Positivt är att rapporten visar att det är möjligt att förse 10 miljarder människor med mat år 2050.

Jag lämnar Visby med hopp inför framtiden efter en Almedalsvecka präglad av handlingskraft

Jag lämnar Visby med hopp inför framtiden efter en Almedalsvecka präglad av handlingskraft

Jag har tidigare påpekar vikten av den faktiska handlingen – den som leder till verklig förändring. Även om hållbarhetsdebatten är viktig så måste avståndet mellan ord och handling bli kortare. Den inställningen tycktes många dela med mig under årets Almedalsvecka. Jag upplevde att lösningsfokus präglade veckan, vilket gav hopp inför framtiden.

Välkommen till Findus - Djupfrysta grönsaker, fisk och måltider sedan 1941

Findus Sverige AB är marknadsledande inom frysta grönsaker, fisk och lagade rätter. Kvalitet och smak samt hälsa och hållbarhet är sedan starten på 1940-talet nyckelord för verksamheten. Vårt engagemang bygger på att vi vill hjälpa alla som lagar mat att göra livet bättre i flera avseenden. Oavsett om du lagar mat privat - till dig själv, till vänner eller familj - eller om du i din yrkesroll lagar mat - till skolbarn, restaurangbesökare eller äldre - vill Findus bidra med naturlig, näringsrik och hållbar mat, varje dag.

Findus Sverige, med huvudkontor i Malmö, ingår i Nomad Foods Europe (NFE), Västeuropas största livsmedelsbolag inom kategorin fryst mat. Koncernen omsätter 2,3 mrd kronor och sysselsätter 180 medarbetare i Sverige. Bolaget har 4 800 medarbetare i 17 länder samt 13 egna fabriker i Europa. Nomad Foods Europe marknadsför produkter under varumärkena Findus, Birds Eye, Iglo, la Cocinera, Lutosa, Goodfella’s och Aunt Bessie’s.

Findus Sverige AB

Nordenskiöldsgatan 8, hisshall B
211 19 Malmö
Sverige