Gå direkt till innehåll
Findus välkomnar WWF's publicering av sjunde upplagan av "Fisk till Middag?"

Nyhet -

Findus välkomnar WWF's publicering av sjunde upplagan av "Fisk till Middag?"

Igår lanserade Världsnaturfonden WWF den sjunde upplagan av konsumentguiden "Fisk till middag?" vid en presskonferens på Restaurangakademien i Stockholm. Östersjötorsken som MSC-certifierats under 2011 ligger på grönt ljus liksom ett 25-tal andra fiskar.

– Det ska inte vara svårt att välja rätt fisk. Utfiskningen av världshaven är en gigantisk utmaning. Men att konsumenterna kan välja fler gröna fiskar än för några år sedan ger hopp, vilket Östersjötorsken visar, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF, i ett pressmeddelande från WWF.

Findus välkomnar den nya konsumentguiden från WWF som bl a lyfter fram den MSC-certifierade (Marine Stewardship Council) Östersjötorsken som grönmärkt.

- Det är glädjande att konsumenternas kännedom om MSC ökar och vi är övertygade om att WWF's konsumentguide bidrar till att öka denna medvetenhet, säger Inger Larsson, hållbarhetsdirektör på Findus.

- Vi ser också fram emot att den första ASC-certifierade (Aquaculture Stewardship Council) odlade fisken når konsumenterna under våren 2012, säger Inger Larsson.

Enligt WWFs opinionsundersökning i 14 EU-länder svarar i genomsnitt 88 procent att de vill köpa fiskprodukter från hållbara bestånd. Sju av tio uppger att de inte har tillräcklig information för att välja hållbar fisk på tallriken. Konsumenter, producenter, handel och restauranger kan bidra till att välja bort hotad fisk. 

För Findus har frågan om uthålligt fiske alltid varit mycket viktig. Findus var först med att introducera MSC certifierad fisk i Sverige 2003. Under 2011 lanserade Findus MSC certifierad Östersjötorsk.

- Findus har som mål att all vildfångad fisk ska vara MSC-certifierad senast utgången av 2012! Det stämmer väl med WWF's intentioner, säger Inger.

Samtidigt arbetar nu Findus aktivt tillsammans med sin leverantörskedja för att ASC certifiera (Aquaculture Stewardship Council) den odlade fisken och avser vara först med ASC märkt fryst fisk under 2012.

- Miljömärkningar som MSC och ASC hjälper konsumenterna att göra sunda val i frysdisken och därför blir de en viktig del i hållbarhetskommunikationen, säger Anna Broekman, kommunikationschef på Findus.

Fakta om WWFs Fiskguide:

En nyhet i den sjunde upplagan är att Östersjölaxen hamnar på rött ljus. Bestånden är sköra på grund av dålig förvaltning och unglaxen har svårt att överleva.

Torsk, gös, hoki, rödspätta, sej och sill hör till de 25 fiskarter som har grönt ljus – om de är miljömärkta enligt den globala certifieringen MSC (Marine Stewardship Council) eller Krav. Ålen, blåfenad tonfisk och jätteräkan är fortsatt röda.

Konsumentguiden lanserades första gången i Sverige 2002. Målet var att underlätta för konsumenter, dagligvaruhandel och restauranger att göra hållbara fiskval. Enbart i Sverige har den spridits i miljontals exemplar.

”Fisk till middag?” är en del av WWFs arbete för att värna hållbara marina ekosystem och stoppa den allvarliga utfiskningen av haven. WWF arbetar samtidigt för att det juridiska skyddet för livet i havet ska stärkas. 

Konsumentguiden är ett samarbete mellan WWF i flera europeiska länder – i Danmark, Norge, Sverige, Polen, Tyskland, Österrike och Holland.

 Fakta om Marine Stewardship Council MSC:

MSC - Marine Stewardship Council - är en internationell organisation som arbetar tillsammans med fisken, företag, forskare, och miljöorganisationer samt med allmänheten för att främja det bästa miljövalet för fisk och skaldjur. MSC:s standarder och metoder uppfyller bästa praxis för certifiering och miljömärkning.

Fakta om Aquaculture Stewardship Council ASC:

ASC – Aquaculture Stewardship Council – är en global hållbarhetsmärkning för odlade fisk- och skaldjursprodukter. ASC grundades 2009 och de första certifierade produkterna kommer på marknaden under 2012. Bland arterna som kan komma att certifieras finns bland annat lax, tilapia, tropisk räka och hajmal/pangasius. ASC ställer bland annat krav på arbetsförhållanden, ett ansvarsfullt användande av foderfisk och begränsningar av övergödande näringsämnen.

För mer information kontakta Inger Larsson, Hållbarhetsdirektör på Findus på telefon 042-86000 eller email inger.larsson@se.findus.com eller Anna Broekman, kommunikationschef på telefon 042 - 86 000 eller email anna.broekman@se.findus.com

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Findus reception

Findus reception

Presskontakt 010-6005200

Relaterat innehåll

Premiär för MSC-märkt Östersjötorsk i frysdisken

Premiär för MSC-märkt Östersjötorsk i frysdisken

Välj miljömärkt Östersjötorsk som är MSC-certifierad och fiskad på ett ansvarsfullt sätt. Knappt ett decennium efter att forskarna larmade om det allvarliga läget för torsken finns nu den första MSC-märkta Östersjötorsken i frysdisken.

Findus välkomnar MSC/miljöcertifieringen av Östersjötorsk

Förra veckan stod det klart att torsken i Östersjön uppnått en så hög miljöstandard att den beviljats MSC (Marine Stewardship Council) strikta miljömärkning. Findus som slutade sälja den regionalt fångade torsken när bestånden inte längre var uthålliga, förbereder nu sig inför lanseringen av miljömärkt Östersjötorsk.

Findus hållbarhetsprogram Fish for Life - Vinnare av stort europeiskt miljöpris

Findus hållbarhetsprogram Fish for Life - Vinnare av stort europeiskt miljöpris

Findus koncernens program för hållbart fiske – Fish for Life – vann EU’s miljöpris European Business Awards for the Environment. Priset tillkännagavs av EU:s miljö-Kommissionär Janez Potočnik vid en prisceremoni i Bryssel den 2 juni. Fish for Life belönas för sin omfattning, förankring och sina påvisade resultat.

Välkommen till Findus - Djupfrysta grönsaker, fisk och måltider sedan 1941

Findus Sverige AB är marknadsledande inom frysta grönsaker, fisk och lagade rätter. Kvalitet och smak samt hälsa och hållbarhet är sedan starten på 1940-talet nyckelord för verksamheten. Vårt engagemang bygger på att vi vill hjälpa alla som lagar mat att göra livet bättre i flera avseenden. Oavsett om du lagar mat privat - till dig själv, till vänner eller familj - eller om du i din yrkesroll lagar mat - till skolbarn, restaurangbesökare eller äldre - vill Findus bidra med naturlig, näringsrik och hållbar mat, varje dag.

Findus Sverige, med huvudkontor i Malmö, ingår i Nomad Foods Europe (NFE), Västeuropas största livsmedelsbolag inom kategorin fryst mat. Koncernen omsätter 2,3 mrd kronor och sysselsätter 180 medarbetare i Sverige. Bolaget har 4 800 medarbetare i 17 länder samt 13 egna fabriker i Europa. Nomad Foods Europe marknadsför produkter under varumärkena Findus, Birds Eye, Iglo, la Cocinera, Lutosa, Goodfella’s och Aunt Bessie’s.

Findus Sverige AB

Nordenskiöldsgatan 8, hisshall B
211 19 Malmö
Sverige